Skip to main content

Theorie: de voordelen van isolatiefolies

22 januari 2021

Reflecterende isolatiematerialen, zoals bijvoorbeeld reflecterende folies en stralingsbarrières, bieden verschillende voordelen die ze aantrekkelijk maken voor bepaalde isolatietoepassingen:

  1. Hoge thermische weerstand: Reflecterende isolatiematerialen werken op basis van het principe van reflectie van warmtestraling. Ze weerkaatsen warmte in plaats van het te absorberen, waardoor ze een effectieve barrière vormen tegen warmteoverdracht. Dit resulteert in hoge thermische weerstand, wat betekent dat ze in staat zijn om warmte effectief buiten te houden in de zomer en binnen te houden in de winter.
  2. Dun en lichtgewicht: Reflecterende isolatiematerialen zijn over het algemeen dunner en lichter dan traditionele isolatiematerialen zoals glasvezel of minerale wol. Dit maakt ze ideaal voor toepassingen waar ruimte beperkt is of waar gewichtsbesparing gewenst is, zoals bijvoorbeeld bij isolatie van zolders, daken, en spouwmuren.
  3. Weerbestendigheid: Reflecterende isolatiematerialen zijn vaak bestand tegen vocht en schimmelgroei vanwege hun niet-poreuze oppervlak en waterdichte eigenschappen. Dit maakt ze geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden, zoals bij isolatie van kelders of buitentoepassingen.
  4. Eenvoudige installatie: Reflecterende isolatiematerialen zijn doorgaans gemakkelijk te installeren en vereisen geen gespecialiseerde gereedschappen of vaardigheden. Ze kunnen eenvoudig worden gesneden en aangebracht met behulp van standaard bouwmaterialen zoals nietjes, tape, of spijkers, waardoor de installatietijd en -kosten worden verminderd.
  5. Reflectie van stralingswarmte: Naast het weerkaatsen van warmte, kunnen reflecterende isolatiematerialen ook helpen bij het verminderen van stralingswarmteoverdracht. Dit kan bijdragen aan een comfortabeler binnenklimaat door de warmte die vanuit de zon wordt uitgestraald te verminderen, vooral in warme klimaten of bij blootstelling aan direct zonlicht.

Over het algemeen bieden reflecterende isolatiematerialen een scala aan voordelen, waaronder hoge thermische weerstand, dun en lichtgewicht ontwerp, weerbestendigheid, eenvoudige installatie en effectieve reflectie van stralingswarmte. Deze eigenschappen maken ze een aantrekkelijke keuze voor bepaalde isolatietoepassingen, vooral in situaties waarin ruimte, gewichtsbesparing of vochtbestendigheid belangrijke overwegingen zijn.


Latest Articles

Theorie: de nadelen van PURschuim als woningisolatie

Hoewel PURschuim en andere vergelijkbare isolatiematerialen vaak worden…